Váš košík je prázdný
Vepřová panenka pečená na nízkou teplotu, strouhané brambory se smetanou, marinovaná šalotka v červeném víně s řepou

4 porce
Suroviny:
Maso
- 1 kilogram vepřové panenky
- 2 větvičky tymiánu
- sůl, pepř
Šalotka
- 4 menší šalotky
- 1 střední červená řepa
- 1 decilitr červeného vína
- 20 mililitrů octa
- 100 gramů cukru (krystal)
Příloha
- 1 kilogram brambor (nejlépe typ AB, B nebo BA)
- 2 decilitry smetany (31 % tuku a více)
- 1 větší cibule
- 20 mililitrů oleje (řepkový, slunečnicový)
- sůl, pepř
Zelenina
- 300 gramů mrkve
- 300 gramů růžičkové kapusty
Jdeme na to…
Maso
Vepřovou panenku si očistěte od blan a šlach. Ochuťte ji solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Panenku zprudka opečte na pánvi a dopečte ji v troubě na 80 ºC 15 minut.
Brambory
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Je důležité, aby nebyly rozvařené! Uvařené brambory nechte vychladnout. Oloupejte je a na struhadle nastrouhejte nahrubo. Na rozpálené pánvi opečte najemno nakrájenou cibuli do růžova. Přidejte nastrouhané brambory, přilijte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Šalotka
Šalotky (vcelku) vařte společně s červenou řepou. Přidejte červené víno, ocet, cukr a sůl. Uvařené šalotky a řepu vyjměte a zchlaďte. Po vyjmutí šalotek a červené řepy nálev svařte na minimum a zjemněte ho máslem.
Zelenina
Mrkev očistěte a nakrájejte ji na kostičky. Následně mrkev spolu s kapustou uvařte v osolené vodě do měkka (zelenina nesmí být rozvařená). Před servírováním zeleninu (každou zvlášť) opečte na másle a dochuťte ji solí a pepřem.