Váš košík je prázdný
Hovězí líčka jsou skutečná lahůdka

4 porce
Suroviny:
Hovězí líčka
- 800 gramů hovězích líček (můžete si je u nás objednat třeba z farmy Zelený)
- 100 gramů mrkve
- 100 gramů celeru
- 100 gramů cibule
- 250 mililitrů piva
- 1 litr hovězího vývaru (Konečně vývar)
- ½ decilitru oleje (řepkový, slunečnicový)
- 4 lístky bobkového listu
- 2 kuličky nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- sůl
- 300 gramů celeru
- 150 gramů másla
- 200 mililitrů šlehačky (smetana ke šlehání)
- ½ decilitru oleje (řepkový, slunečnicový)
- sůl, pepř
Opečená zelenina
- 50 gramů mrkve
- 50 gramů celeru
- 50 gramů petržele
- 3 snítky plocholisté petržele
Líčka
Líčka mírně osolte a opepřete. Rozpalte si hrnec, kde na oleji opečte očištěnou kořenovou zeleninu – celer, mrkev, cibuli. Zeleninu opékejte až do chvíle, kdy vám začnou okraje zeleniny zlátnout. V základu opečte i líčka. Následně přidejte bobkový list, nové koření a maso zalijte hovězím vývarem (vodou) a pivem. Líčka hezky pozvolna duste až do měkka (cca 90-120 minut). Líčka opatrně vyjměte. Základ přeceďte přes jemný cedník a šťávu svařte zhruba na čtvrtinu původního obsahu. Omáčka musí být hezky hustá bez zahušťování moukou. Nakonec do omáčky postupně zašlehejte zhruba polovinu množství studeného másla a dochuťte ji solí a pepřem. Máslo vám omáčku zahustí a zjemní.
Celerové pyré
Očištěný celer nakrájejte na menší kostky. V kastrolu si rozpalte olej a celer na něm opečte do zlatova. Celer nezalévejte dříve, než bude hezky zabarvený do zlatova. Zalijte ho smetanou a duste ho do měkka, tak dlouho, dokud se vám úplně nerozvaří. Celer rozmixujte do hladka. Během mixování přidejte do pyré máslo a dochuťte ho solí a pepřem.
Kořenová zelenina
Očištěný celer a mrkev nakrájejte na malé kostičky, které následně opečte na másle, dochuťte solí a pepřem.